23.11.2013

Aurinkoinen Uusi-Seelanti

Minulla on ollut ilo ja onni tutustua tähän mennessä hyvinkin aurinkoiseen Uuteen-Seelantiin. Täällä viettämiini päälle kahteen kuukauteen on mahtunut vain kourallinen sadepäiviä ja toinen kourallinen pilvisiä päiviä. 


Mutta. Uuden-Seelannin yllä paistavan auringon kanssa ei ole leikkimistä. Aurinko täällä on vaarallinen. Ei uskoisi, miten vaarallinen aurinko onkaan kun katsoo missä Uusi-Seelanti sijaitsee. Ei aurinko nyt niin voimakkaasti täällä voi paistaa, eihän? Paitsi että paistaapa vain. Etelänavan alueella vallitsee otsonikato ja häiriö otsonikerroksessa ulottuu Uuteen-Seelantiin asti. Tämän johdosta auringonpaiste grillaa hetkessä. Grillaa. Olen nähnyt niin pahoja auringonpaisteen aiheuttamia palovammoja täällä, ettei ole tosikaan. Järkyttäviä vaurioita!


Minulla ei ollut ennen Uuteen-Seelantiin saapumista pienintäkään aavistusta siitä, miten voimakas auringonpaiste Uudessa-Seelannissa olisi. Mietin viime kesänä rannalla gradukirjallisuutta lukiessani, että hankinpa ainakin varoiksi kunnon suojan mahdollista auringonpaistetta vastaan ruskettamalla itseni jo valmiiksi. Höpönpöpön. Komeasti paloin minäkin ensitöikseni maahan saavuttuani. En tosin yhtä pahoin kuin esimerkiksi eilen purjeveneellä tapaamani sveitsiläisreissaaja, jota minun teki ihan pahaa katsoa. Säteily saa aikaan aikamoista tuhoa suojaamattomalla iholla.


Vinkki Uuteen-Seelantiin matkaaville: 50+ aurinkorasva, kunnolliset aurinkolasit ja päähine eivät ole liioittelua kesäkuukausien ulkopuolellakaan. Sanovat, että joka kolmannella uusiseelantilaisella on ihosyöpä. Ei mikään pieni juttu. 

~

Sun in NZ is a real evil. Protect yourself or welcome skin cancer. 

1 kommentti:

  1. Suomessa ei tarvitse pelätä tuommoisia onneks! Odotamme kuvia pinguista. :):):P

    VastaaPoista